Lundtoftegade

AKB i Lundtoftegade på Nørrebro i København har på bare ét år sparet hele 25% på deres vandforbrug – det svarer til 500.000 kr. lige ned i driftsregnskabet. Resultaterne viste et spare-potentiale på 17% på vandforbruget og hele 27% på det varme vand.

Stor boligforening har skåret 25% af vandforbruget på bare 1 år

Den almennyttige boligforening AKB har længe haft en målsætning om at spare på vandet. Alle foreningens enkelte afdelinger skal inden 2020 sørge for at bruge 15 procent mindre vand, end de gjorde i 2005, men hvordan? Afdelingen Lundtoftegade på Nørrebro i København er muligvis ved at nå målet et par år før deadline, og de gør det ved at udskifte blandingsbatterierne i alle 699 lejligheder.


Udskiftningen til vandbesparende armaturer i håndvask, køkkenvask og bruser skal på papiret barbere 17,3 procent af vandforbruget og give en besparelse på 495.000 kroner om året på vandregningen. Tallene var teoretiske, før projektet blev ført ud i livet, men bundede i et vandspare-projekt, som boligforeningen satte i gang ved at teste før- og efterforbrug i 4 testlejligheder, hvor der blev målt vandforbrug på armaturer og brusere. Testresultaterne brugte ejendomsleder i Lundtoftegade Kenneth Fuglsang og hans driftleder Rene Høier til at påvise ikke bare det store besparelses-potentiale, men også at overbevise boligforeningens bestyrelse samt til at et større energitilskud til projektet.

Realiserede større besparelse end forventet

Testresultaterne viste et spare-potentiale på 17% på vandforbruget og hele 27% på det varme vand, hvilket samlet set ville give foreningen en årlig besparelse på driftsbudgettet på 1,2 mio. kr. De forventede besparelser samt et energitilskud på 500.000 kr. fra energiselskabet var med til at sikre, at hele projektet blev implementeret på rekordtid.


Således fik alle knap 700 lejligheder monteret nye vandhaner og brusere i starten af 2016, og nu her et år efter kan boligforeningen allerede glæde sig over at have sparet hele 25% på vandet – hvilket jo er mere end driftsafdelingen var blevet stillet i udsigt på baggrund af testresultaterne.


- De energi-godkendte armaturer giver besparelser på både vandforbrug, men også i høj grad på forbruget af varmt vand, der udover en m3-pris også er meget dyr i opvarmning. Når både besparelserne på vand- og varmeforbrug lægges sammen kunne boligforeningen potentielt spare ca. 1,2 mio. kr. om året. Det gav en samlet tilbagebetalingstid på under to år,” forklarer Anja Aabye, der er konsulent hos FM Mattsson Mora Group Danmark.

"De energi-godkendte armaturer giver besparelser på både vandforbrug, men også i høj grad på forbruget af varmt vand. Når både besparelserne på vand- og varmeforbrug lægges sammen kunne boligforeningen potentielt spare ca. 1,2 mio. kr. om året

Anja Lynge Aabye, Energirådgiver FM Mattsson Mora Group

Sparede uden at opdage det

Ifølge Kenneth Fuglsang og Rene Høier lagde beboerne i lejlighederne slet ikke mærke til, at de nye armaturer fungerede anderledes end de gamle. De lagde heller ikke mærke til, at de brugte mindre vand, end de plejede. De var glade og tilfredse med de nye armaturer.Der er ellers nogle store forskelle på de gamle armaturer og de nye. Blandt andet bruger beboeren helt automatisk mindre varmt vand, fordi armaturet har såkaldt koldstart. Det betyder, at vandet er altid er koldt, når du åbner vandhanen i midterpositionen. Ifølge Anja Aabye har de fleste af os for vane altid at åbne vandhanen i midten. Derved bruger vi unødigt varmt vand:


- Du sætter gang i opvarmningen af vandet, men er færdig med at vaske hænder, før det varme vand er fremme i hanen. Du bruger altså energi på at opvarme vandet, uden at du nyder godt af det. Ved automatisk at stå klar på kold, bruger beboerne simpelthen mindre af det varme vand, forklarer Anja Aabye og fortsætter:


- Ved at vandhanen er forudindstillet på koldt vand i stedet for blandet varmt og koldt, har jeg set energibesparelser på op til 60 procent. Og boligforeningen i Lundtoftegade er ikke det eneste sted, hvor vi har set så markante besparelser. Sammen med FM Mattsson Mora Group har vi lavet energicases i alt fra lufthavne til hoteller, hospitaler, kommuner, daginstitutioner, skoler og erhvervsejendomme.


Det er dog ikke bare koldstarten, der gør det. Armaturerne er udstyret med både perlatorer, flowbegrænser og keramisk tætning, så dryppende vandhaner ikke spiller en rolle i  vandforbruget. Tilsammen betyder installationerne, at der simpelthen kommer mindre vand ud, men fordi der blandt andet bliver blandet luft i, så lægger brugeren ikke nødvendigvis mærke til det og har derfor ikke vandet tændt længere, eksempelvis, for at kompensere.