Boligforeningen Sorgenfrivang

Ejendomsleder Allan Olsson (t.h.) har sammen med energirådgiver Claus Dennis Jønsson skræddersyet renoverings-projektets VVS-del og foretaget målinger, der dokumenterer den forventede energibesparelse på 46 %. Derudover har armaturenes tekniske features som bl.a. temperaturstyring og trykstøds-begrænsning spillet en stor rolle i valget af leverandør.

Fokus på energi og kvalitet udløser energitilskud til armaturer

Sorgenfrivang, gør det lettere for beboerne at spare på vandet i fremtiden. Køkken- og håndvaskarmatur samt termostat og bruser har indbygget energioptimering, så de sparer på både vandforbrug og CO2, der udledes når der laves varmt vand, forklarer energirådgiver Claus Dennis Jønsson, FM Mattsson Mora Group Danmark.


- Den indledende undersøgelse viste et besparelsespotentiale på over 40%. Sammen med Allans team af servicefolk gik vi rundt i de gamle lejligheder for at måle forbruget. Med udgangspunkt i vandforbruget og det energibesparelsespotentiale, vi ved vores armaturer leverer, kunne vi beregne den forventede energibesparelse og dermed søge om tilskud, forklarer Claus Dennis Jønsson.

Energitilskuddet beløber sig til ca. 132.000 kr., som udbetales, når det sidste armatur er monteret. Tilskuddet udbetales af energiselskabet, som har godkendt FM Mattsson Mora Groups beregningsark med forskellige armaturer fra både FM Mattsson, Mora og Damixa.


- Energitilskuddet er en ekstra bonus, som jo kommer uden om al budgetlægning og derfor bliver en dejlig pose penge, som ejendommen endnu ikke har øremærket til noget bestemt formål, siger Allan Olsson og fortsætter: ”Energitilskuddet giver overskud i vores energirenovering, hvilket giver mere spillerum i resten af projektet. Som regel er det ønsketingene, der nedprioriteres, men det har vi mere plads til nu.”

Temperaturudsving er ikke længere et problem

At VVS-delen er trukket ud af totalentreprisen og nu ligger på Allans skrivebord passer godt med, at Allan og ejendomskontoret også i det daglige selv står selv for service af installationerne:


- Det betyder meget, at jeg på forhånd ved, at vedligeholdelsesomkostningerne fra nu af og mindst 5 år frem er lig nul. Men vi har også nogle funktionelle udfordringer i og med, vi pumper vand fra 1.-14. sal med hydrofol. Det stiller store krav til armaturer og termostater, fordi trykket varierer voldsomt, og det ville betyde store temperaturudsving, når beboerne står under bruseren, hvis ikke termostaterne havde indbygget trykstyring, forklarer Allan, om hvorfor netop valget faldt på produkter fra Mora Armatur.

"Vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten. Vi gør det ordentligt med omtanke for klimaet og for fremtiden

Allan Olsson, Ejendomsleder Sorgenfrivang

Relateret Damixa produktserie