Special-fremstillet til pandahuset

I denne uge (14, 2019) flytter de to store, kinesiske pandaer ind i Københavns ZOO. Men ikke kun dyrearten er noget særligt. Også de nye vandhaner på toiletterne i Pandabyggeriet er specielfremstillet til netop dette sted. Danske Damixa har nemlig specialdesignet nye berøringsfrie armaturer i en holdbar matsort overflade og med ZOO-logo graveret i låget.

Rene fingre under panda-sorte elektroniske armaturer

Det nye pandahus i ZOO er klar til sine nye beboere, og faciliteterne rundt om panda-boligen er klar til at tage imod de over 1,3 mio. gæster, som årligt besøger ZOO og selvfølgelig også forventes at lægge vejen forbi den arkitekttegnede pandabolig. Forud er gået cirka 1,5 års intenst byggearbejde for at skabe et helt særligt oplevelsescenter, hvor pandaerne får en 1. klasses bolig, og gæsterne kan komme helt tæt på de sjældne dyr.

Det runde anlæg i flere etager er et imponerende syn, når man krydser ind over Verdenspladsen og skuer ned i den yin og yang-formede pandabolig. Bambus, sort og hvid er gennemgående temaer, men det samlede indtryk er bare lækkerhed fra ende til anden.


-  Der er blevet kælet for detaljerne på alt fra kunstige sten med indlagt køle og varme til de specialfremstillede armaturer på toiletterne. Anlægget er superflot, og der er ikke ret meget herinde, der er ”bare lige”, fortæller projektleder Christian Houmøller Christensen fra C5 VVS & Ventilation A/S. Han har nu haft fast arbejdsplads i ZOO i et år. C5 VVS & Ventilation A/S er stor-entreprenør på den tekniske entreprise i pandabyggeriet og har dermed ansvaret for alle de tekniske installationer; kloak, el, CTS, ventilation, isolering og VVS. Han fortsætter:- Når jeg ser på det færdige resultat, er jeg stolt af helheden. At se anlægget fra det var et hul i jorden til nu, hvor det hele bare spiller. Selvom man hurtigt stirrer sig lidt blind på alt det ekstra og anderledes, så er det også stadig ”bare” vand og varme og ikke raketvidenskab, vi skulle have til at fungere herinde. Og det har vi løst rigtig godt.

Sorte, specialdesignede vandhaner

Damixa har en aftale med ZOO om, at det er Damixa Free-armaturer med sensorstyring, der løbende skiftes i alle toiletfaciliteter i haven. Men til pandabyggeriet havde arkitekten foreskrevet sorte armaturer.


- I vores sædvanlige sortiment findes Damixa Free ikke i en sort variant, så derfor skulle der tænkes i nye baner. Vi har andre armatur-serier i sort, så derfor fik vi specialfremstillet sorte Damixa Free armaturer kun til Panda-huset og fik samtidig ZOO-logoet trykt på låget, som det også er i resten af haven, forklarer Claus Dennis, der er energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group og virksomheden bag Damixa i Danmark.


- Taget i betragtning af, at dette projekt er født af Bjarke Ingels Group, er vi lykkedes med at producere en vandhane, der designmæssigt lever op til høje arkitektkrav. Damixa Free er specielt designet til hårdt beklastede områder. Armaturet er udviklet i 2016 i samarbejde med Københavns Lufthavne.


Netop muligheden med at få logo graveret på låget har haft stor betydning for ZOO. Det sender et markant signal til havens gæster, om at her er der tænkt over detaljerne.

FAKTA OM PROJEKTET

Byggeriet: 4.000 m2

Anlægspris: 160 mio. kr.

Forventet antal gæster: 1,3 mio./år

Bygherre: Zoo København

Entreprenør: C5 VVS & Ventilation A/S

Armatur: Damixa Free mat sort

Åbning: 11. april 2019


"Taget i betragtning af, at dette projekt er født af Bjarke Ingels Group, er vi lykkedes med at producere en vandhane, der designmæssigt lever op til høje arkitektkrav.​​​​​​​”

Claus Dennis, Projekt- og energikonsulent, FM Mattsson Mora Group

Toværelses til 160 mio. kr.

Danmarks dyreste toværelses bliver det nye pandahus i Københavns ZOO kaldt. Panda-anlægget i ZOO er tegnet af arkitekt Bjarke Ingels som et kæmpe Yin og Yang-symbol, og Schønherr Landskabsarkitekter har designet indretningen af udeanlægget med vandløb, træer og sten, der gerne skulle få de to pandabjørne fra Kina til at føle sig hjemme.


- Projektet er forløbet over al forventning, og vi har holdt tidsplanen. Det har været et virkelig godt og tæt samarbejde med de andre to storentreprenører NCC og HedeDanmark, fortæller Christian Houmøller Christensen om forløbet. I alt har i omegnen af 50 mand haft deres daglige gang i ZOO for at få det arkitekttegnede hus færdigt til den store åbning i starten af april 2019. Heraf ca 15-20 mand som på skift har koncentreret sig om det tekniske og VVS-delen.


Forventningen er, at der kommer rigtig mange gæster – ikke kun fra hele landet, men også fra udlandet. Det er kun få zoologiske haver i Europa, der har pandaer, så der er store forventninger til at det bliver noget af et tilløbsstykke. Pandahuset åbner for offentligheden den 11. april 2019.