Lejerbo

1,7 mio. kr. sparet hvert år! Så stor er besparelsen for et af Lejerbos ældste almennyttige boligselskaber, når de 733 lejligheder i Lejerbos afd. 44 i Hvidovre får skiftet til nye armaturer fra Mora Armatur. Det svarer til en besparelse på hele 33% på vandforbruget og 41% på energi til det varme vand - uden at det kan mærkes på komforten. 

Boligforening sparer 1,7 millioner kr. på nye vandhaner

Der er gået sport i at finde energibesparelser i Lejerbo i Hvidovre. Meget forståeligt, for der er millioner på spil - og for en boligforening er det her, der kan findes finansiering til istandsættelser og renovering.


I 2014 gennemførte boligforeningen en test i 16 udvalgte lejligheder, hvor målinger af forbrug før og efter en udskiftning af nye vandhaner og brusere til Mora Cera-serien fra Mora Armatur viste et meget stort besparelsespotentiale.


Resultaterne viste, at de 16 lejemål havde reduceret deres forbrug af koldt vand med 33%, mens det varme vand var reduceret med hele 41%. Når det bliver ganget op svarer det til potentielt 1,7 mio. kr. i årlig besparelse, uden at det kan mærkes på forringet komfort, eller koldere og mindre vand i hanerne.

Nødvendigt med overbevisende beviser

Lejerbos inspektør Asger Dirch Poulsen, der har ansvaret for vedligeholdelsen i ejendommene, er sammen med FM Mattsson Mora Group Danmarks energirådgiver Claus Jønsson de tekniske idé-mænd bag testen.


- Sådan et projekt skal holde vand. Det er os, der står på mål for resultaterne, så derfor har testen været enorm vigtig. Den har skaffet os de positive beviser og argumenter, for at kunne vise bestyrelsen, at det her giver bonus i regnskabet, pointerer Asger Dirch Poulsen.


Asger valgte i øvrigt at få resultaterne verificeret af Teknologisk Institut, der bekræfter besparelserne og tilføjer, at den største besparelse opnås ved at skifte bruserarmaturet.

"Det er os, der står på mål for resultaterne, så testen har været enormt vigtig. Den er beviset for, at det giver bonus i regnskabet.

Asger Dirch Poulsen, lokalinspektør i Lejerbo

Test over to gange to måneder

Sammen med FM Mattsson Mora Group projekt- og energirådgiver Claus Jønsson fik Asger sat skub i projektet.
- Vi satte testmåleudstyr op, målte to måneder på det eksisterende udstyr, skiftede vandhaner og brusere på badeværelserne og i køkkenerne og målte igen to måneder på det nye udstyr. Resultatet var ikke til at tage fejl af - komforten var der fra dag 1, og hele investeringen ville betale sig selv hjem i løbet af 1-2 år, siger Claus Dennis Jønsson, FM Mattsson Mora Group.

En visionær bestyrelse

Eva Olsen, der er afdelingsformand i boligforeningen, har længe haft fokus på omkostninger til vand, varme og lys. Bestyrelsen er meget interesserede i at være ressourceorienterede:

- Vi skal som bestyrelse hele tiden have fokus på at gøre tingene bedre og miljømæssigt mest fornuftigt. Derfor er det også helt naturligt at kigge på, om der er steder, hvor vi kan nedbringe vores forbrug - uden at det kos­ter os noget på komforten, forklarer formanden Eva Olsen.

Hele projektet bliver gennemført over foråret og sommeren 2015, hvor samtlige lejemål får et nyt blandingsbatteri i badet og bruser.
- Da vores medarbejdere nu er oppe i lejlighederne, sikrer vi os, at der er monteret lukkeventiler ved alle blandingsbatterier, således at fremtidige reparationer eller udskiftninger kan ske hurtigt og effektivt, siger Eva Olsen. På den måde får foreningen samtidig opdateret VVS-installationerne, så det er med til at løfte den løbende vedligeholdelse af ejendommene.

”Lige til at kopiere for enhver boligforening”

Claus Jønsson, der sammen med kollegerne fra FM Mattsson Mora Group også kører testcases hos andre boligforeninger i hele landet, supplerer:
- Der er stor fokus på energirenoveringer i boligsektoren lige nu. Dette projekt er et af de første forsøg af sin slags inden for boligadministration. Men potentialet er stort, og konceptet er lige til at kopiere for stort set alle landets boligforeninger. Dertil kommer, at regeringens aftale om at øremærke 18 mia. kr. til effektiviseringer vil gøre det lettere for at få finansieret nye energirenoverende tiltag, så vi er meget spændte på udviklingen.